מטר מטאורים חזק במיוחד מגיע אלינו בחודש אוגוסט ובמצפה רמון מתכוננים לתופעה שתאיר את שמי המדבר...
מגיל קטן לימדו אותנו, שאם נבקש בקשה בזמן שכוכב נופל מהשמיים, אנחנו יכולים להיות בטוחים שהיא תתגשם. בשלב מסויים הפסקנו להאמין שלבקש בקשה זה באמת אפקטיבי, אבל תודו שגם היום, בשלב היותר בוגר של חיינו, יש משהו במראה הקסום של כוכב נופל שגורם לנו עדיין לעצום את העיניים ולבקש מהר בקשה בלב, לפני שההזדמנות תברח. ובאמת, איך אפשר להישאר אדישים לנוכח שובל האש המהפנט אשר מבעיר בהפתעה את השמיים בדיוק באותו רגע שאנחנו מרימים את הראש? יש משהו קסום, פלאי, בלתי מוסבר בתופעה הזו, וכשזה קורה אנחנו מרגישים ברי מזל, מיוחדים, מובחרים, כאילו לחלקיק שניה משהו מעוצמתו ונפלאותו של היקום היקר הזה נגע גם בנו.
קחו את הרגע הזה, ותכפילו אותו בעשר, במאה, באלף. זה בדיוק מה שתרגישו כשתעמדו מתחת לכיפת שמיים של 180 מעלות לפחות שכולה, אבל כולה, כוכבים נופלים. תחשבו על לילה שלם, שבו בכל רגע שתרימו את הראש לשמיים תראו כדורי אש בגדלים, במהירויות ובמרחקים שונים שמבעירים את שמי הלילה כמו מופע זיקוקים של אלוהים. מדובר בתופעה שתגרום לכם לצעוק מהתרגשות ומפליאה, בלי קשר לגיל או לסטטוס החברתי שלכם. לא צריך להגיע למצפה כוכבים על מנת לראות את התופעה המופלאה.
התופעה הזו, שבסוף הלילה תשאיר אתכם עם כאב גרון קל וצוואר תפוס, נקראת מטר מטאורים, והיא עומדת להתרחש שוב במהלך חודש אוגוסט, ולהגיע לשיאה בלילה של ה 12/8. המקום הטוב ביותר לצפות במטר המטאורים הוא כמובן במצפה כוכבים, באזורים חשוכים, רחוקים ממוקדי אור כלשהם, ומבחינה זו המדבר הוא לוקיישן מושלם. במצפה רמון מתכוננים לאירוע, ומכינים לקהל המבקרים הרב שיפקוד את המקום הפעלות, תצפיות כוכבים ופעילויות מודרכות במהלך כל הלילה. לקראת האירוע המרגש, הנה כמה מילים על התופעה ומקורותיה.
אתם יכולים לשבת בספה בבית ולראות את זה בטלוויזיה ולהצטער שלא נסעתם...
לעומת זאת אתם יכולים להצטרף לחגיגה , אצלנו בחאן השיירות ולהנות מחוויה חד פעמית לכם ולבני המשפחה. הזמינו מקומות מראש בחאן השיירות
מה זה מטאור?
מה שאנחנו מכנים כוכב נופל הוא למעשה חלקיק של סלע, לרוב שריד קדום מכוכב לכת או שביט שהתפרק, עשוי מתערובת של קרח ואבק. חלקיקים אלה משייטים בחלל עד שהם נלכדים בכח הכבידה של כדור הארץ, חודרים לאטמוספירה ומתאדים ברגע שהם נתקלים במולקולת אוויר. שובל האש שאנו רואים הוא רגע ה'שריפה' של המטאור , או אם תרצו רגע 'מותו'. רוב המטאורים שאנו רואים גובהם בין 100 ל 150 קילומטרים, ומהירותם משתנה בהתאם לכיוון הפגיעה שלהם בכדור הארץ. לעיתים נדירות, שורד חלק מהמטאור את המעבר לאטמוספירה, מגיע לקרקע ופוגע בכדור הארץ. חלקיקים כאלה נקראים מטאוריטים, וכאשר מדובר במטאוריט גדול וכבד במיוחד, נוצרים מכתשים כגון קניון השטן באריזונה, או המכתש בסיביר (בניגוד למכתש רמון ושאר המכתשים בנגב שהם מכתשי ארוזיה). למעשה, על פני כדור הארץ ניתן למצוא מטאוריטים רבים שמקורם בנוגה, מאדים ואפילו בירח.
מה זה מטר מטאורים?
ישנן תקופות בשנה בהן ניתן לראות מטאורים רבים בו זמנים, ולתופעה זו קוראים מטר מטאורים. מקורם של מטאורידים אלה הוא בזנבו של כוכב שביט, שעשוי מרסיסים קטנים מאוד כגודל גרגר חול. בכל פעם שכוכב השביט חולף בסמוך לשמש, הוא משאיר אחריו שובל של רסיסים, דרכו חולף כדור הארץ כאשר הוא חוצה את המסלול של כוכב השביט. ענן השרידים הזה הוא למעשה גשם המטאורים שאנו רואים, ומאחר וכדור הארץ שב וחולף באותה נקודה בכל הקפה סביב השמש, מדובר פחות או יותר באותם תאריכים באותה שנה. בחלק השני של הלילה גשם המטאורים גדול יותר בגלל המיקום של כדור הארץ ביחס לשובל הרסיסים, ולכן מי שמצליח להחזיק מעמד זוכה למופע זיקוקים בלתי נשכח.