חאן השיירות ממוקם בלב הנגב המיושב והפורח, אשר מהווה כיום כ 60% משטחה של מדינת ישראל. היום זהו אזור פורח, מיושב, עתיר באטרקציות תיירותיות ובמשאבי חקלאות, אולם לא תמיד זה היה המצב. בימי קום המדינה אזור הנגב היה ספר שומם וצחיח, ודוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, ראה בפיתוחו משימה לאומית מדרגה ראשונה. מיד לאחר התפטרותו מתפקידו, בשנת 1953, עבר עם אשתו פולה לגור בשדה בוקר במטרה כדי לשמש דוגמא לאחרים וכדי להגשים את חזונו הלכה למעשה. ואכן, מאז ועד היום, עבר הנגב מהפך של ממש. ערים חדשות הוקמו, ערים ישנות התרחבו, ושיטות חקלאות חדשניות פותחו כדי להתאים לאופיו של המדבר. בשנות ה 60 הוקמו מספר מוסדות לימודים, ביניהם אוניברסיטת באר שבע, בית ספר שדה שדה בוקר והמכון לחקר המדבר . מוסדות אלו הפכו למוקד משיכה של צעירים מכל הארץ אשר הגיעו לנגב והפכו אותו לביתם.
בשנת 2005 הוקם משרד לפיתוח הנגב והגליל, שמטרתו לקדם פרויקטים בתחומי התעסוקה, התעשייה, ההתישבות והחינוך. דגש רב מושם על פיתוח התיירות באזור, וכחלק מכך הושקה תוכנית לקידום חוות הבודדים באזור. חוות אלו, שנועדו לפתח וליישב אזורים בלתי מיושבים, מציעות למטיילים אטרקציות תיירותיות בעלות אופי חקלאי. יש האומרים שמקימי חוות הבודדים הם גילומו המודרני של מפעל ההתיישבות בארץ ישראל.
הודות לאופיו הייחודי של הנגב, הוא מרתק מטיילים וחוקרים רבים. לחובבי הטבע הוא מציע מסלולי טיולים מגוונים, כגון עין עבדת ועין עקב. גם בלילות של ירח מלא יש מה לעשות באזור, כשגולת הכותרת היא מסלול ההליכה בנחל חוורים. בנוסף, מציע הנגב לחובבי הגיאולוגיה את המכתשים המרהיבים ובראשם את מכתש רמון, על שפע המסלולים והאטרקציות שבתוכו. גם חובבי הארכיאולוגיה ימצאו עניין בנגב – חותמה של דרך הבשמים הנבאטית הקדומה ניכר בכל פינה, והערים הנבאטיות עבדת וממשית הן אטרקציות תיירותיות מרתקות אשר מושכות אליהן מטיילים מכל העולם.
אולם, אין ספק שמכתש רמון הוא אחת מתופעות הטבע המרהיבות ביותר שיש לנגב להציע. מכתש רמון הוא אחד מ 5 המכתשים הקיימים בנגב, ומשום כך זכה האזור לכינוי "ארץ המכתשים" - דובר באחת מתופעות הטבע הגיאולוגיות המרשימות ביותר על פני האדמה. מדובר במכתשי ארוזיה שנוצרו בעקבות שילוב נדיר של תנאים גיאולוגיים אשר "פתחו" את בטנה של האדמה, ובכך חשפו תופעות גיאולוגיות ייחודיות ומרתקות. בכל העולם קיימים רק 7 מכתשי ארוזיה, 5 מתוכם בנגב (השניים האחרים בסיני). מדובר בתופעת טבע נדירה וייחודית עד כדי כך, שמטיילים וחוקרים מכל רחבי העולם מגיעים אל הנגב במיוחד בשביל לחזות מקרוב בפלא הטבעי ולהנות מהיופי המרהיב שיש לגן עדן הגיאולוגי הזה להציע. מתוך הכרה בעובדה שמדובר בערכי טבע חשובים לא רק מבחינה לאומית אלא גם מבחינה בינלאומית, החליטה ממשלת ישראל בקיץ 1994 להפוך את מכתשי הנגב לשמורות טבע, להוציא אותם ממפת שטחי האש של צהל, ולבסס את השמירה עליהם כערך עליון בפיתוח הכלכלי, הנופי והתיירותי בנגב.
מהו מכתש ארוזיה? מכתש אירוזיה (בניגוד למכתשים שנוצרו בעקבות פגיעת מטאורים) הוא תופעת טבע ייחודית. מדובר בתהליך סחיפה והמסה של אבן חול רכה מתחת לשכבות של סלע גיר קשה יותר, אשר בסופו של דבר התמוטט לתוך החלל שנוצר בקרקעיתו. מהתמוטטות זו נוצר המכתש, שבקירותיו ניתן לראות את שכבות סלע הגיר ואבן החול זו מעל זו. המאובנים הרבים המפוזרים לאורך קירות המכתשים מהווים מזכרת מתקופה בה כל האזור היה מכוסה ים.
בנגב קיימים 5 מכתשי אירוזיה:
מכתש רמון – הגדול מבין כולם, אורכו כ 40 ק"מ ועומקו כ 400 מטר, והוא בעל צמחיה עשירה ושפע של בעלי חיים מדבריים, שחלקם עמדו בפני סכנת הכחדה. כך למשל הוא חמור הפרא, חמור בר שאינו ניתן לביות אשר הושב לאזור, צבועים, זאבים, קרקלים, ומיני שפנים ומכרסמים שונים. היעל הנובי, אשר עמד גם הוא בפני סכנת הכחדה, מפורסם במיוחד בקרב המטיילים שמגיעים למכתש רמון. יעלים חביבות אלו התרגלו לחברתם של בני האדם, ונוהגות לבקר באופן תדיר את נקודות התצפית, פינות הישיבה ושבילי הטיולים שבאזור. היעלים האמיצות מעיזות להתקרב מרחק נגיעה מהמבקרים, אשר מאכילים אותן ממש מכף ידיהם. אולם על אף הכוונה הטובה, הדבר מהווה סכנה אמיתית לבריאותן ולעיתים קרובות אף גורם למותן. משום כך מבקשים פקחי השמורה בכל לשון של בקשה להימנע מהאכלת יעלים כדי שנוכל להמשיך ליהנות מיופין וקרבתן.
עוד במכתש רמון אתרים גיאולוגיים ייחודיים כמו "המנסרה" - גבעה שבה התגבשו אבני חול בצורת מנסרות , הדייקים בנחל ארדון ו"קיר האמוניטים" - קיר סלע גדול המהווה חלק מהדופן הדרומית של המכתש. לאורך קיר זה ניתן להבחין במגוון עשיר של מאובנים וחלזונות ימיים גדולים, שרידים מתקופות קדומות בהם היה כל אזור צפון הנגב מכוסה בים.
מכתש רמון מציע מגוון של מסלולי טיולים לאוהבי הלכת, לחובבי רכבי השטח, הג'יפים ורוכבי האופניים. הר אדרון, נחל נקרות ונחל גוונים הם רק חלק קטן משפע של מסלולים מרהיבים מהם ניתן להינות בכל עונות השנה.
המכתש הגדול–
השני בגודלו ממכתשי הר הנגב. הוא ממוקם בסמוך לישוב ירוחם, ובחלקו הדרומי עובר שביל ישראל. גם מכתש זה משופע באוכלוסית צומח עשירה, חיות בר ואתרים גיאולוגיים בעלי עניין. בנוסף לעדרי צבאים, זאבים ושועלים שבמקום, ניתן להבחין בעופות דורסים כגון עיטים ועקבים אשר מקננים במצוקיו. במכתש הגדול גם אתרים גיאולוגיים מעניינים במיוחד. האחד, אתר העצים המאובנים – "גזעים" מאובנים של עצים בני 120 מליון שנה, אשר לדעת מומחים הם שרידיו של יער עתיק יומין אשר התקיים בעידן בו האקלים בנגב היה הרבה יותר לח. האטרקציה התיירותית השניה היא אתר החולות הצבעוניים, המורכב ממשטחים עצומים של אבן חול בשלל צבעים אשר מתפוררת למגע. למי שמעוניין במזכרת נחמדה וצבעונית מהמכתש, כדאי להביא בקבוקי זכוכית עם פקק ולאסוף אבן חול בשלל צבעים. גם במכתש זה אפשר למצוא מסלולי ג'יפים, נתיבים לטיולי אופניים וכמובן גם מסלולי הליכה.
המכתש הקטן -
ידוע גם כמכתש חצירה, המזרחי מבין המכתשים של הר הנגב. הוא אמנם הקטן מבין שלושת המכתשים, (אורכו כ 8 קמ ורוחבו 6 קמ) אך יש האומרים שהוא היפה מביניהם. דווקא בגלל מימדיו הקטנים המצפה שלו הוא המרשים ביותר – בניגוד לאחרים, ניתן לראות את כל כולו במבט אחד מן המצפה. רק ממקום המצפה ניתן להבין את גודלה ועוצמתה של התופעה. גם מכתש זה ידוע באבן החול הצבעונית שבו, על גווניה העזים והמרהיבים, והוא מציע שלל של מסלולי הליכה למיטיבי לכת, וכן מסלולים אתגריים במיוחד לחובבי רכבי 4 x4 ואופניים.
מכתשי עריף– זוג מכתשים זעירים הצמודים זה לזה אשר נתגלו על פסגתו של הר עריף. שכבות האדמה שנחשפו בתהליך הבליה מיוחסות לעידן הקרטיקון, היורה ועוד.
אזור המכתשים הפך את הנגב לאתר תיירות אטרקטיבי לחובבי טבע וגיאולוגיה, אבל לא רק להם. באזור תוכלו למצוא שפע של אטרקציות לקבוצות ומשפחות, מחוות בודדים אקולוגיות, טעימות יין ביקבים מקומיים וגבינות עיזים משובחות למכירה, ועד לטיולי גמלים בשילוב אירוח בדואי מסורתי. מטיילים שמחפשים פינה שקטה למנוחה והתרגעות יוכלו למצוא זאת בחאן אירוח דוגמת חאן השיירות. בחאן השיירות אוהלים בדואים אותנטיים בהם ניתן לאכול ארוחות ניגובים קלות, ולרעבים באמת, מוגשת בחאן גם ארוחת חפלה בשרית מפנקת.
הצוות של חאן השיירות ישמח לתכנן לכם יום טיול, לייעץ ולסייע בכל שאלה או בקשה.